14 Nisan 2009 Salı

İKİ ANALI KOLONİ OLUŞTURULMASI

Merhabalar benimde uzun bir dönem merak ettiğim iki analı koloni yönetim hakkında bir yazı yazmak istedim belki arIcılarımıza bir faydamız olur düşüncesiyle. Öncelikle iki analı koloni yönetiminin esas amacı dönem dönem normal kolonilerde görülen ana arı ve kızının aynı kolonide yumurtlamasını nektar akışı öncesinde denetim altında uygulayarak nektar akışı dönemine yüksek populasyonla girmektir . ayrıca bu kolonilerde biriktirilen polen normal koloniden iki kat fazla olacaktır bu durumda arıcı eğer polenli çerçeveleri uygun koşullarda saklayabilirse gelecek dönemlerde kolonilerin polen ihtiyacını karşılamakta zorlanmayacaktır.

bu yöntemin basit bir şekilde uygulanmasını sizlere anlatmak isterim yöntemin yararlarını ve zararlarını tartışarak konuyu dahada anlaşılabilir hale getireceğimize inanıyorum .



Birleştirilerek iki analı yönetilecek kolonilerin ve birleştirme tarihinin belirlenmesi
burada amaç nektar akımına iki ananın yumurtladığı güçlü tarlacı populasyonu olan koloniler ile girmektir bu sebeble işçi arıların pupadan çıkıp kovan içi yaşamlarından sonra tarlacı olacakları zamanı yöresel nektar akımının başladığı zamana getirmek büyük bir önem arz eder. ayarlamalarımızı bu şekilde yapabilirsek bizim için bal verimi büyük bir artış gösterecektir. arının yaşam döngüsü göz önüne alındıgında işçi arı için 21 gün olan gelişme evresine 20 21 gün de kovan içi görevler eklendiginde min 40 günlük bir süre ortaya çıkmaktadır . çok erken birleştirmelerde nektar olmadan tarlacı arılar beslenmek zorunda kalacak aşırı tüketim koloniyi strese sokacaktır geç kalınması durumunda nektar akımı bittiği halde tarlacı arı populasyonu yüksek olacak bu durumda bal hasadı zorlaştığı gibi koloni nektar gelmediği halde tarlacı arıları beslemek zorunda kalacaktır. yağmacılık tehlikesi artacak ayrıca arıları taşıma durumunda yeni gidilen yörede nektar henüz kıt ise yüksek tarlacı populasyonu sorun olacaktır özellikle yağmacılığı yüksek ırklar arıcıya arılığı dar edecektir . bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Birleştirilecek kolonilerin gücü birbirine yakın olduğunda ana arın sorunsuz çalışma şansı artacaktır bir tanesi kuvvetliyse bu koloniyi kuluçkalık kısmında tutmak iyi olacaktır.

Birleştirilecek, iki analı sisteme geçilecek koloniler için öz hazırlık

kovan sayısı yeterli olan üreticiler analı kovanları birleştirme yoluna gidebileceği gibi az sayıda koloniye sahip üreticiler özelliklerini bildikleri ve yörelerine uygun arı larından ana üreterek bu bu sistemi uygulayabilirler.


öncelikle iki ananın birleştirilmesini anlatmak istiyorum


birleştirilecek koloniler yanyana koloniler olursa birleştirmede şaşırma ve tarlacı arı kaybı en az seviyeye inecektir.



işlem sırasında kullanılacak ekipmanlar aşşağıda resimlerini ekledigim 1cm genişlikte . 0,5 cm kalınlıkta çıtanın ballık ile kuluçkalık arasına sorunsuz uyacak şekilde bir çerçeve gibi çakıldıktan sonra iki tarafına ince delikli sinek teli gerilmesiyle oluşturulan sineklikli bölme ızgarası , ve yine etrafına aynı ölçüde çıta dönülmüş ana ızgarası ile bir kuluçkalık ve bir ballıktan ibarettir .




iki yüzü sinek teliyle kaplanmış bu çerceve kolonilerin birbirlerine alışana kadar ayrı kalmasını sağlayacak



bu ana ızgarasınıda bizim arıcılarımız malesef sadece ızgara olarak kullanıyor bu şekilde etrafına çıta atıldığında ballıkta bulunan erkek arıların ve yaşlı arıların ölmesiyle kovan içindeki hareketliliği engellemesi azaltılmış oluyor ayrıca çerceve altlarındaki boşluk havalandırma anlamında işe yarıyor en azından kovanlarınızın bir kaçında kullanılmasını ve kovan içi işleyişteki farkları görmenizi isterim


görüldüğü üzere elmizdeki ana ızgarasının üzerindeki çıtalarda dar tarafta bir uçma deliği oluşturacak kadar boşluk var üste koyacağımız koloninin uçuş deliği olcak .


UYGULAMA


Arılıkta önceden belirlenen koloniler kontrol edilir ana arıda ve genel durum da bir sorun yoksa birleştirme işlemine geçilebilir. önceden özellikle allta kalacak kolonilerin en azından bir kaç kere beslenmesi yayar sağlayacaktır çünkü ballık kaldırılarak besleme yapmak zor olacaktır. kuluçkalıkta kalacak koloni nin üzerine örtü tahtası gibi sinek teli yerleşetirilir bunun üzerinede ana ızgarası konulur uçuç deliği olan kısma dikkat etmek gerekir çıtalar üste ve uçuş deliği öne gelmelidir. en üste ballık yerleştirildikten sonra ikinci koloni bu ballığa düzeni bozulmadan aktarılır ana arının zarar görmemesine özellikle dikkat edilir . kolonide oldugunu bilmek işi garantiye almaktır

. en üste normal bri şekilde kapagı kapatılarak koloni 2 yada 3 gün bu şekilde bırakılmalıdır rahatsız edilmesine gerek yoktur üstteki uçuş yerine ince bir tahtadan uçma tahtası yapılırsa arıların işi kolaylaşmış olacaktır bir kaç gün sonra aradaki sinek teli alınır ve koloni biri kuluçkalıkta biride ballıkta olmak üzere iki ana arıyla çalışma bırakılır sineklik alınınca akşamına yada yakın zamanda arıları kontrol etmek üzere açmak hatalı olur en azından 2.yada3. gün beklenmelidir bundan sonra koloniler normal şekilde kontrol edilebilir. koloninin bir anayı öldürdüğü görülürse sinek teli araya konularak koloninin yeni bir ana üretmesi sağlanabilir. ancak çok özel durumlar hariç böyle bir sorun olmayacaktır. arılar kontrol edilerek nektar gelimine göe besleme yapılır populasyon çok oldugu için gerektiği zamanlarda petek vermek önemlidir.

bu yöntemin uygulaması zor görünsede kolaydır ancak dikkat edilmesi gereken ballığın düşmemesi devrilmemesidir aradaki çıtalar ballığı hareketli kılmaktadır bu sebeble düzgün zemin arılığın rüzgar almaması ve mümkünse ballığın sabitlenmesi gereklidir

bu yöntemi sizlere derslerde anladığım kadarıyla aktarmaya çalıştım sorularınızı ve tecrübelerinizi yazarsanız hem bana katkısı olacaktır hemde bu sistemin iyi yada kötü yanlarını bulup geliştirmekte ve arıcılarımıza kolaylık sağlamakta bir adım dah atılmış olacaktır sevgi ve saygılarımla

3 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Hüseyin Basri çalışkan:

İki analı sistemde en önemli şey bir kovan içinde birbirinden uzak iki ayrı ana arının kokusunun bulunmasıdır.
İki ayrı kokunun birbirine karışmaması için 48 cm aralık gerekir.veya iki kat ballık.

Sizin kovandada üst uçuş deliği hemen üst kat ballıkta bu konum sorun yaratır, bu durumda ana arının birisi öldürülebilir.

Kullandığınız ara parçalar ve işlemler eksik olmuş gibi geliyor bana.

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

murat bey hiç sorun yaşamadan iki senedir ben kullanıyorum.. . okuldada derste öğretilen bu o fotoğraflarda okulun arılığından..
bölgeler yada ırklar arası fark varmıdır onu bilmek gerekiyor. mesela esmer ırk arılar sarı ırk anaları kolayına kabul etmiyor. ben yaptığımızı anlatmaya çalıştım bu yazımda umarım faydalı olur. saygılarımla

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

murat bey hiç sorun yaşamadan iki senedir ben kullanıyorum.. . okuldada derste öğretilen bu o fotoğraflarda okulun arılığından..
bölgeler yada ırklar arası fark varmıdır onu bilmek gerekiyor. mesela esmer ırk arılar sarı ırk anaları kolayına kabul etmiyor. ben yaptığımızı anlatmaya çalıştım bu yazımda umarım faydalı olur. saygılarımla