1 Mayıs 2009 Cuma

VARROA AKARINA KARŞI PUDRA ŞEKERİ İLE MÜCADELE YÖNTEMİ

Varroa bal arılarında larvaların ve ergin arının hemolenf ini emerek beslenen bir zararlıdır ergin bireylerin vücutlarını oluşturan kitin tabakayı ayaklarındaki emeçler vasıtasıyla delerek arının vücut sıvısı (hemolenfi) ile beslendiği gibi ergin birey üzerinde açtığı deliklerden her tür virüs ve diğer hastalık etkenlerinin arının vücuduna girmesini kolaylaştırmaktadır. Bu zararlıyla mücadele çeşitli şekillerle yapılmaktadır en bilinen yol tarım bakanlığında ruhsatlı üretilen ürünlerde kalıntı bırakmayan ilaçların reçetesine uygun olarak kullanılmasıdır. Ancak varroa ile mücadelenin başka yolları da vardır.
Bende burada sizlere Helsinki üniversitesinden Sayın Karman FAKHİMZADEH’in 15.04.09 Çarşamba günü bizlere yapmış olduğu sunumda anlattığı pudra şekeri uygulaması ve sonuçları hakkında bir yazı yazmak istedim.

UYGULAMA ve UYGULAMA ZAMANI
Çok ince ve kuru pudra şekeri tüm kovandaki arılar üzerine serpilerek tüm çerçevelerin pudra şekeri ile örtülmesi sağlanır. Pudra şekeri arıların vücuduna yapışan varroaların emeçlerine dolarak onları bloke eder ayrıca arılar birbirlerini üzerlerine bulaşan şekerden temizlerken rastladıkları varroaları söküp atacaklardır. Bu uygulamada kovan dip tahtaları ince delikli tel ile kapalı olursa düşen varroa arıya tekrar tutunamaz. Temel uygulama amacı varroaları düşürmek olan yöntemin zahmetli yönü arılar birbirlerini temizledikten sonra kovan dip tahtasının temizlenmesi gerekliliğidir. Eğer kovan dibine önceden bir kâğıt serilmişse onu almak kolay olacaktır ancak kovan dibine düşen atıkların içinde varroayı görmek oldukça zordur çünkü oda beyaza boyanmış durumda olacaktır.
Alınan atıkları bahçeye etrafa saçmak çok yanlıştır özellikle bizim arıcılarımızda görülen kovan içi pisliklerin arılık etrafına saçılması hastalıklı olabilecek mum kırıntılarının ve kovan içindeki zararlıların arılığa dağılmasına sebep olmaktadır. Mümkün olduğunca kovanın yere vurularak içindeki pisliğin temizlenmesinden kaçınılmalıdır. Kovan içinden toplanan atıklar suya atılsa bile varroalar yaşamını devam ettirebilmektedir bu sebeple bu atıkları güvenli bir şekilde yakmak en iyiçözümdür.

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli kardeşim,sizin gibi öğrenen gençlerin gelecek nesil arıcılara çok büyük faydaları olacağına inanıyor,gelişmeleri takip ederek bizleri bilgilendireceğinizi ,tüm güzellikleri bizlerle paylaşacağınızı ümit ederek derslerinizde başarılar diliyorum.

fuge dedi ki...

Ben de arıcılığa yeni başlayacak biri olarak varroa ya karşı kullandığınız pudra şekeri normal marketlerde satılan pudra şekerimi yoksa bizim normal şekeri öğüterek elde ettiğimiz şekermi? Bu konuya açıklık getirirseniz sevinirim. Çünkü bildiğim kadarıyla nişastalı şekerler arıya zararlı olabiliyormuş. Şimdiden teşekkürler.

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

merhabalar sayın fuge pudra şekerinden kasıt bizm pancar şekerinin çokince öğütülmüş halidir . mısır şekeri yada mısırdan üretilmiş şekerler değildir bu şekerlerin kullanılması arılar için zararlıdır.. umarım açıklayıcı olmuştur sizin için teşekkür ediyorum