11 Mart 2010 Perşembe

varroa ile savaşım yöntemleri

Varroa ile kimyasal savaşım


Varroaya karşı çok sayıda kimyasal ilaç kullanılır kimyasal ilaçların kolay uygulama bilir olması nedeniyle tercih edildiği bri gerçektir ama dikkat edilmesi gereken esas konu hangi ilaç olursa olsun balda ve bal mumunda kalıntı bırakmaması ve kalıntı süresinin bilinmesidir. İlaçlar prospektüsüne göre uygulanır.

Bitkisel kaynaklı savaşım yöntemleri

Varroa mücadelesinde kullanılan ve bal ve bal mumunda kalıntı bırakmayan bitkisel maddeler ve etkilerine örnek vermek gerekirse tütün yapraklarındaki nikotinin öldürücü etkisi %75 dolaylarında olup körükte okaliptus ve defne yaprakalrının karışımının yakılmasını etkisi ise %48 civarındadır. Bu yöntemlerin bal hasadı sırasında kullanılması esnasında balda istenmeyecek kokular oluşmasına sebep olmamalarına dikkat edilmelidir.



Biyolojik kontrol yöntemleri

Varroanın üremesinin belirlendiği çerçevelerin yavru gözleri sırlandıktan sonra imha edilmesi. Bu amaçla iki farklı yöntem uygulanır.

• Kuluçka sahasının durumuna göre erkek gözlü kabarmış bir petek kuluçkalığa verilir. Koloninin erkek arı yetiştirmesi esnasında dişi varroalar erkek arı gözlerini tercih ederek bu gözlere gireceklerdir. Bu gözler kapandığında kovandan alınarak imha edilirler.

• 4 çıtası eşit 4cm kalınlığında bir çerçeve hazırlanır bu çerçevenin iki yüzü ana arı ızgarası ile kapatılır içerisine kabartılmış petek konulur ve ana arı buraya hapsedilir. Bu peteklere yumurtlaması sağlanır. Kolonide başka açık yavru olmadığından varroalar bu gözleri tercih edecektir bu petek gözleri kapanınca petek imha edilir. Bu yöntem bal hasadından 4 hafta önce uygulandığında tarlacı oranı yükseleceğinden dolayı bal verimi de artacaktır. Ancak koloninin bir süre yavrusuz kalması tecrübesiz arıcılar için sorunlar çıkartabilir.

Organik asit kullanımı

Formik asit

Varroa mücadelesinde en çok kullanılan yöntemdir. Formik asidin uygulaması sırasında kovan uçuş deliği ve dip tahtalarındaki havalandırmaların tamamen açılması gerekir.10 -25 C0 arasında en iyi sonuç alınmakla beraber

30 C0 üstündeki sıcaklıklarda uygulanmaz. 10 C0 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise ilaç yeterli etkiyi göstermeyecektir. Uygulama kovandaki arı miktarına ve iklime göre değişmekle beraber 1-4 gün arası 3-5 beş kez tekrarlanır. Formik asidi emici pet yöntemi ilde uygulamak mümkündür materyal %65 lik 30 ml formik asidi hiç damlatmadan emebilmelidir. Petin yerleştirileceği çerçeve üzerindeki arılar dumanla uzaklaştırılır v e pet çerçeveler üzerine yayılır. İlaç şırınga ile enjekte edilir. Pet tabana konulacaksa %85 lik formik asit kullanılır. Diğer bir yöntemde doğrudan taban (dip) tahtasına uygulamadır. Bu yöntemde dip tahtasındaki arılar duman ile uzaklaştırılıp %65 lik formik asitten 15 ml. Kullanılıp 5-6 defa tekrar edilir. FORMİK ASİT BALIN DOĞAL BİR MADDESİ OLMAKLA BERABER BALDA KALİTE PROBLEMİNE SEBEB OLMAMASI İÇİN HASADTAN 6-8 HAFTA ÖNCE UYGULAMA BİTİRİLMELİDİR.

Piyasada genelde %85 konsantrasyonunda ( yoğunluk ) satılır. %85lik formik asidi % 65 e çekebilmek için 1 kısım su 3 kısım asit ile karıştırılır.

Hiç yorum yok: