Merhabalaruzun zamandır arılıktan derslerden başımı kaldırıp bişeyler yazamadım. Fatih kardeşimlede konuşmuştuk bi ara bizde ana üretmeye başlayınca okulda bu kutuları kullandık ve banada bir konu çıkmış oldu. ana arı üretimine değinmeden bu konuyu yazmak birazcık mantıksız gibi görünsede yinde ben burdan başlamak istedim. yazı boyunca hatam yanlışım yada eksik gördüğünüz yerleri düzeltir yada sorarsanız sevinirim
bu kutuların kullanılış amacı ana arı üretiminde son aşama olan yüksüklerden çıkacak ana arıların uygun koşullarda bakılmasını ve çiftleşip yumurta attığının görülerek kullanıma hazır hale geldiginin onaylanmasıdır. bu amaçla hazırlanacak kutular ilk önce eksik kırık yada herhangi bir hasar olup olmadıgı kontrol edilmelidir. bizim kullandığımız resimde görülen kutuda altta olan giriş deliği metal bir ızgara ile kapatılıyor. Kutuya arı aktarırken girişin kapalı olmasına ve içinde havalandırma deliklerini tıkayacak bir cisim bulunmamasına dikkat edilmelidir bu kutuda cerveve yerine bir çıta kullanılıyor temel petek bu çıtaya dikkatsiz tutturulursa sıcaklarda düşme yapabiliyor bu durumda havalandırma ya zayıflıyor yada tamamen iptal oluyorki bu çok riskli bir durum . kutuları ana arıların yüksükten çıkış tarihinden bir gün önce hazırlamak gerekiyor. daha sonra içerisine genç arılardan yeteri kadar aktarılıp çıkmasına yaklasık birgün kalmış yüksük çıtalar arasına asılarak kapağı kapatılıp serin nemli ve karanlık bir ortamda 3 gün beklemeye alınan kutular üç günün sonunda yerlerine alınabilir . kutuları arılığımızdan en az 5 km mesafeye taşıyamadığımız durumlarda bu 3 günlük süre kutuya alınan arıların eski yerlerine dönmesine engel olmak içindir her ne kadar yavrulu çercevelerden arı aktarsakda kutumuzda tarlacı arı lar olacaktır bunların eski kovanlarına dönmesini engellemek için 72 saat üstü bir sürede bekletmek iyi bir çözümdür çünkü yapılan araştırmalar arı hafızasının 72 saatten sonrasını hatırlamadığını göstermektedir.
kutuya arı aktarma
na arılarımızın çıkış günlerini tam olarak bilmemiz çok önemlidir yüksükten çıkmalarından bir yada iki gün önce yüksükleri çiftleştirme kutularına aktarabiliriz. bunun için yapılması gerekenler.
çifleştirme kutusunun sağlamlık kontrolü
içinde konulacak temel peteklerin kapagın kontrolu alt ızgarayı tutan tırnakların sağlamlığının mutlaka onaylanması gerekir ki karanlık odada arıların dışarı çıkması pek hoş olmuyor
kutunun hazırlanmasıarıları karanlık ortama alacağımız için onları beslememizde gerekmektedir bu amaçla kutunun besleme bölümüne uygun malzemelerden yapılmış kek koymak mümkündür.3 günlük kapalı süre boyunca arıların ihtiyacını karşılacak besin konulmalıdır bu sıvı besin şerbette olabilir ama şerbet verildiginde kutunun taşınmasına ayrı bir özen gösterilmeli kutu içindeki şerbetin arıların oldugu bölüme akması büyük bir risk olduğu unutulmamalıdır. şerbete bulanan arı kutunun altına düşmekte digerleri tarafından temizlenene kadar havalandırmayı iptal etmektedir bu sayı çogaldıkça kutumuz havasız kalabilir ..
besleme kısmı hazırlanan kutu içindeki çıtalarıda hazırlandıktan sonra arı aktarımına hazırdır
bu esnada kutular arılıktan uzağa taşınmayacaksa konulacakları karanlık ortamı hazırlamak ve kutuların havalandırmaları kapanmayacacak şekilde dizilmesini sağlayacak düzenek kurulmalıdır.bu fotpğraflardaki kutulartın havalandırması altta oldugu için en iyi yöntem iki kutunun arasına bir kutu kadar mesafe bırakarak ikinci sırayı bunların boşluk kısmına gelecek şekilde üzerine dizmektir.
kutuya arı aktarmak
öncelikle kapalı yükseklerde analarımızın oldugu çıtalar bir ruşet içine üzerindeki arılarla beraber alınır. önceden belirlenen bol yavrulu kovanların yanına kutular vede kapalı ana yüksükleri getirilir. yavru durumu iyi ve güçlü kovanlarımızdan arı aktarmamız en iyisidir.ancak dikkat edilmesi gereken kovanı fazla zayıflatmamak bakıcı arıların çok fazla oldugu yavrulu çercevelerden arı alırken kovan içindeki dengeyi aşırı bozmamak gerekir . güçlü kovandan çekilen yavrulu çerçeve üzerinde genelde bakıcı ve genç arılar bulunur. bu çerceve ana arı olup olmadığı kontrol edilir . esasında kovanın anasını bulup gördükten sonra anayı uzaklaştırıp arı aktarmak en iyisidir .kutu içerisine silkmeden önce bir adet çıkmaya yakın ana yüksüğü kutudaki çıtaların kenarına biraz mum vasıtasıyla yapıştırılır arı aktardırtan sonra arıların çıkmaya çalışması yüzünden yüksügü asmak biraz zor olsada bazı arıcılarımız yüksükleri arıları aktarıktan sonra iki çıta arına asmaktadırlar burada tercih sizlerindir. yavrulu çercevedeki arılar bir çuvalın yada bezin üzerine silkilir genelde uçmayan arılar genç arılardır bu arılar çuvaldan kutuya aktarılmadan içinde ana olup olmadığı bir daha kontrol edilir erkek arılarında en az miktarda bulunması istenir ki kutuda ölüp havalandırmaları tıkamasınlar.KUTULARA AŞIRI ARI AKTARMAK ÇOK TEHLİKELİDİR. HAVALANDIRMA YETERSİZ KALMASI DURUMUNDA BÜTÜN EMEKLERİNİZ BOŞA GİDECEKTİR. BU ÇOK ÜZÜCÜ DURUM İÇİN EN İYİ ÖNLEM ARILARI KUTUNUN BÜYÜKLÜGÜNE GÖRE AKTARMAKTIR . UNUTMAYINIZ KUTUNUZ BAHÇEDEKİ YERİNE ALINDIKTAN SONRA ONA TAKVİYE YAPABİLİRSİNİZ.
arılar kutuya aktarılıp kapak kapatılır vede kutumuz 3 günlük istirahati için yerine taşınır.
içeriye almadan önce kutunun etrafında kalan arılar fırca ile temizlenir . kutudan bir sızıntı kaçak kırık olup olmadığı ( özellikle şerbet verilmişse) kontrol edilir arıların dışarı çıkmadığından uygun havalandırmanın sağlandığından emin olunca kutu yerine alınır. karanlık odada rahatsız edilmeden gecen üç gün içerisinde odanın zemini günlük sulanırsa arılar için bir ferahlama sağlayacaktır odada çok miktarda kutu olması durumunda geceleri odayı havalandırmak uygundur. arıların ışık görmemesine dikkat edilmelidir ki havalandırmaya hucum edip başlarını ızgaradan geçirip delikler önünde ölmesinler
arıları içeri aldığımızda işimiz bitmiyor kutular için arılıktaki yerimizi hazırlamalı çiftleştirme uçuşu için gerekli önlemleri almalıyız .
öncelikli olarak kutularımız genelde yer darlığından birbirine yakın koyulmak zorundadır bu durumda çifleşmeye çıkan ananın şaşırmasını engellemek için kutuların ön yüzlerini boyamak giriş deliklerini farklı yerlere çevirmek vede kimisini yere yakın kimisini yerden biraz yüksekte olacak şekilde düzenlemek mümkündür ..
kutuların arası iki metre civarı olması vede mümkün oldugunca dağınık olması istenen bi durumdur. şaşırmaların önüne geçmek önemlidir.kutular dışarı alındığında ilk kontrol yapılır bu ilk gün ananın çıkıp çıkmadığı kontrol edilir ana çıkmış sağlıklıysa bir daha en az 6 gün bu kutuya dokunmamak gerekir. çiftleştirme kutuları sabah 10 dan önce vede akşam 5 ten sonra konrol edilmelidirki kutuların arasına girdiğimizde çifleştirme uçuşuna çıkan ana arı bizi işaretler geri geldiginde orada yoksak yada yer değiştirdiysek kendi kovanını bulması epey zorlaşır bu yüzden çiftleştirme kutularını ve etrafondaki metaryalleri olduğunca sabit tutmalıyız vede çiftleşme uçuşuna uygun zamanlarda kutuları açmamalıyız. ilk gün bu kontrol yapılabilir çünkü analar henüz yeni yerindedir .bu kontrolde anasını herhangi bri sebebten kaybeden kutulara elde yedek meme varsa verilebilir bunları tekrar içeri almaya gerek yoktur.
bu ilk bir haftalık sürede çiftleşmemiş ana arıların oldgu kutuları beslemek gerekmez ancak mevsim çok kıtsa yokluk varsa çok az bir besleme yoluna gidilmelidir. anası çifleşmemiş kutulardaki arılar besleme çok yapılırsa nektarda fazla geliyorsa ananın hemen çifleşmesini istecekler bu baski anayı yıpratacağı gibi eğer ana arı çevresel etkilerden dolayı çiftleşmede azıcık geç kalsa bile arılar onu keseceklerdir. ananın çifleştigi ve yumutlamaya başladığı dönemden sonra besleme konusunda sorun olmaycaktır. birde önemli konu bazı kutularda ki arı mevcudu az gelebilir gözünüze bunların önüne arı silmek faydalı olacaktır ama bu önüne silktigimiz arıların ana arımızı kesme ihtimali vardır bu sebeble ben böyle zayıf kutulara arı silkmeden önce bir çerceve yavrulu arıyı karanlıkta ogul kutusunda anasız vaziyette 3 saat kadar bekletmenizi ve sonra aşırı olmayacak şekilde kutuların önüne silkmenizi tavsiye ederim çerveceyide aldığınız kovana geri verebilirsiniz ..
umarım açıklayı bir kaç bilgi paylaşabildim sizlerle bizler paylaştıkça birbirimize destek oldukça arıcılığımız gelişecek hak ettiği yeri bulacaktır buna inanıyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder